TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są samym z popularnych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE
Nie właśnie cudownie smakują, ale również mają nieoceniony pomysł na własne zdrowie. Niektóre z pomoce które wykonywa jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
są działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety produkty te mogą istnieć też szkodliwe.
Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek
Truskawki to wspaniałe źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie przychodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za prawidłowe działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i usprawnia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).
Truskawki zatem w 90% woda, wśród której produkty mają sporo błonnika, cukrów i białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natury
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Racja ta płynie z ochronnego działania produktów na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale jeszcze zmianami poziomu cukru we natury.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki korzysta służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na określonym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na postęp liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału i oryginalnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na działanie i pracę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają swój system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima przydatny stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale same trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i bogatej porcje witaminy C, ułatwia zmienianie tego tematu. Dlatego reklamuje się wegetarianom oraz osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi tylko kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać to stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole dające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i wprowadzania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest niezwykle obowiązujące w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia że żyć poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą dodawać się do tworzenia reakcji alergicznych i rozwijać bóle głowy. Ważne jest, by przykuwać opinię na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wpływać uczulenia.
Niektórzy mogą stanowić alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie przekazuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na maksymalną ich ilość w owocach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie sugeruje się ich spożywania osobom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo tanie również niezwykle znane w bliskim kraju, sezon podejmuje się pod koniec maja także żyje przez wszystek czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na niezliczone klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa